Contact|

De Rougon-Macquart

De buik van Parijs

De Rougon-Macquart Deel 3

ISBN: 9789085600831
272 pagina's
Meer info & Bestellen

Uit het voorwoord van Emile Zola

Ik wil uitleggen hoe een gezin, een klein groepje wezens, zich gedraagt in een samenleving, wanneer het uitbreidt en tien, twintig individuen op de wereld zet, die op het eerste gezicht totaal verschillend lijken, maar waar een analyse aantoont dat ze nauw met elkaar in verband staan. Erfelijkheid kent zijn wetten, net zoals de zwaartekracht.

De Rougon-Macquart, de groep, het gezin dat ik me voorgenomen heb te bestuderen, heeft als kenmerk de uitbarsting van begeerten en de brede opstand van onze tijd die zich stort op het genieten. Fysiologisch gezien zijn zij de trage opeenvolging van complicaties van het zenuwstelsel en het bloed, die zich in een ras voordoet, na een eerste organisch letsel, en die, naargelang de omgeving, bij elk individu van dit ras, de gevoelens, de verlangens en de hartstochten bepalen. Dat wil zeggen alle menselijke manifestaties, natuurlijk en instinctief, waarvan de voortbrengsels de gebruikelijke typering van deugden en ondeugden krijgen. Historisch gezien komen ze voort uit het volk, stralen ze uit in de hele hedendaagse maatschappij en klimmen ze op naar alle situaties, door deze in wezen moderne impuls die de lage klassen bevangt in hun opmars door het sociale organisme heen. Zij vertellen aldus het verhaal van het Keizerrijk van Napoleon, de Second Empire, van de hinderlaag van de staatsgreep tot aan het verraad van Sedan, door middel van hun individuele drama's.

Dit werk, dat meerdere afleveringen zal vormen, wordt daarom, in mijn gedachten, de natuurlijke en sociale geschiedenis van een gezin onder het Keizerrijk van Napoleon, de Second Empire. En de eerste aflevering: Het fortuin van de Rougons, moet als wetenschappelijke titel dragen: De Oorsprong.

Emile Zola

Reactie van een lezer van dit deel van Zola:

Ik woon in Parijs en heb een kantoor bij Châtelet. In de middagpauze loop ik vaak langs Les Halles en probeer mij dan voor te stellen hoe het eruit gezien moet hebben in Zola zijn tijd, het lawaai, de geuren, de mensen, de armoe, de handel, alles in één grote potpourri. Het is allemaal weg en verdwenen, het is nu een volstrekt andere buurt in een andere tijd, maar er zijn nog gebouwen die dit bewogen verleden hebben meegemaakt, zoals de Église Saint-Eustache. Mijn kennis van de franse taal is onvoldoende om al die beelden en fantasieën op te roepen vanuit het origineel en daarom ben ik ontzettend gelukkig met de vertaling van de buik van Parijs van Martine. Zij heeft mijn bestaan blijvend verrijkt en ik dank haar daar hartelijk voor!

Deze reactie van een lezer laat zien wat Zola bedoelde. Hij wilde een document waarin de oude Hallen van Parijs ‘bewaard’ zouden blijven. Een naturalistiche methode van schrijven.